Σελίδες

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

http://www.youtube.com/watch?v=vdmeSFinhvg
ΑΥΤΟΙ Ο Ι ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ !!!!!!
ΑΡΧΑΓΓΕΛΕ ΜΙΧΑΗΛ.....ΒΛΕΠΕ , ΑΚΟΥ , ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕ
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!
ΗΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ!

ΣΕΝΑΡΙΑ "ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ"...(ΛΕΤΕ;........)

Τουρκική "μέγγενη" στον Έβρο

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Άγκυρας για τη Θράκη είναι διαρκές και πάγιο. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, το «παιχνίδι» στην περιοχή χοντραίνει και δείχνει ότι η Άγκυρα, κρατώντας στο χέρι τα κέρδη (ελληνικά χωρικά ύδατα προσαρμοσμένα στα τουρκικά «ζωτικά συμφέροντα») από τις διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο, ανεβάζει το στοίχημα (στρατιωτική παράμετρος) στη Θράκη προκειμένου να επιβάλει στην Ελλάδα τη «λύση - πακέτο» που τη συμφέρει. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά – πίσω από την κουρτίνα των πρωθυπουργικών εναγκαλισμών και των δημόσιων διαβεβαιώσεων περί της ελληνοτουρκικής φιλίας – για να δούμε πώς αποτυπώνονται οι τουρκικές κινήσεις.


Το «Π» πριν από μερικές εβδομάδες αποκάλυψε το σχέδιο των στρατηγών του ελληνικού Πενταγώνου για επέκταση των αντιαρματικών τάφρων στον Έβρο. Τα πρώτα 17 χιλιόμετρα στο Κάραγατς, όπου Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν σύνορο το ποτάμι του Έβρου, έχουν ολοκληρωθεί. Τα έργα προβλέπουν διάνοιξη της τάφρου στα 30 μέτρα πλάτος και βάθος 7 μέτρα. Τα έργα παρουσιάστηκαν ως προσπάθεια δημιουργίας ενός φυσικού εμποδίου που θα έβαζε κάποιο φρένο στη μαζική είσοδο λαθρομεταναστών. Πειστική η δικαιολογία, καθώς τους πρώτους 9 μήνες του 2010 περίπου 25.000 λαθρομετανάστες πέρασαν τον Έβρο! Όμως η αλήθεια είναι ότι οι αντιαρματικές τάφροι αποφασίστηκε να ανοίξουν (και) για άλλο λόγο. Κι αυτός έχει να κάνει με «περίεργους» εξοπλισμούς και ακόμη πιο περίεργες κινήσεις των απέναντι. Έχουμε και λέμε:
◆ Η Άγκυρα προμηθεύτηκε 36 γερανοφόρα οχήματα από τη Γερμανία. Για την ακρίβεια οι Τούρκοι πήραν έξι από τους Γερμανούς και τα υπόλοιπα 30 τα έφτιαξαν μόνοι τους στην Τουρκία. Τι μπορούν να κάνουν μ’ αυτά τα οχήματα; Μέσα σε 15 λεπτά να «ενώσουν» τις δύο όχθες του Έβρου. Και σε άλλα 7 λεπτά να περάσουν στο ελληνικό έδαφος δύο ίλες αρμάτων μάχης!
◆ Το καλοκαίρι η 3η Τεθωρακισμένη Τουρκική Ταξιαρχία, η οποία σταθμεύει σχεδόν απέναντι από την Ορεστιάδα, έκανε με μεγάλη επιτυχία σχετική άσκηση, δημιουργώντας προβληματισμό στο Πεντάγωνο.
◆ Εκτός από τα γερανοφόρα οχήματα, οι Τούρκοι έχουν ήδη στη διάθεσή τους 56 άρματα «διάσπασης» ναρκοπεδίων.
◆ Απέναντι από τον Έβρο έχουν ανεπτυγμένη την 1η Στρατιά με τρία Σώματα Στρατού. Το ένα είναι ανεπτυγμένο στο Κάραγατς, το δεύτερο στο Τερκιπλάκ, στο ύψος της Αλεξανδρούπολης, και το τρίτο πιο πίσω στην Κωνσταντινούπολη.
◆ Πρόσφατα οι Τούρκοι μετακίνησαν την 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία από τα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης προς τα δυτικά, που σημαίνει ότι προώθησαν προς τον Έβρο άρματα μάχης Leopard και Μ-60.
◆ Όλο και πιο συχνά το 533 Σύνταγμα Πυροβολικού μετασταθμεύει από την Άγκυρα, όπου βρίσκεται η έδρα του, πλησίον του Έβρου. Στο οπλοστάσιό του το συγκεκριμένο σύνταγμα έχει τους πυραύλους Yildirim, πύραυλοι κινεζικής τεχνολογίας με βεληνεκές 150 χλμ., το οποίο η Τουρκία φιλοδοξεί να αυξήσει με δικές της «πατέντες» στα 250 ή και στα 350 χλμ.!
Όλα αυτά τα περίεργα και ύποπτα οι «στραταίοι» τα λένε εδώ και μήνες – για να μην πούμε χρόνια – στους πολιτικούς, οι οποίοι μπορεί να τους αντιμετώπιζαν παλαιότερα ως... γραφικούς, αλλά τώρα τελευταία το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Η «στρατιωτική πίεση» που ασκεί η Άγκυρα στην Ελλάδα δεν έχει πλέον πεδίο δράσης το Αιγαίο, αλλά τον μέχρι πρότινος «απόρθητο» Έβρο. Με αυτή τη διαπίστωση συμφωνεί – σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση – στο βιβλίο του «Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα» και ο Βασίλειος Μαρκεζίνης. Ο έμπειρος νομικός και σχολαστικός παρατηρητής των γεωπολιτικών εξελίξεων στο βιβλίο του, αλλά και σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο Mega, περιγράφει με λεπτομέρειες έναν επιθετικό στρατιωτικό ελιγμό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον οποίο σε λίγες ώρες φθάνουν στα Πομακοχώρια της Θράκης. Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι βάση όλων αυτών των σεναρίων αποτελεί το «σχέδιο βαριοπούλα» των Τούρκων στρατηγών - αντιπάλων του Ερντογάν, οι οποίοι ετοίμαζαν κατάσταση αποσταθεροποίησης χρησιμοποιώντας ελληνοτουρκικό πολεμικό επεισόδιο. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν «τσουβάλιασε» τους στρατηγούς δεν σημαίνει ότι το τουρκικό κράτος σταμάτησε να προασπίζεται τα συμφέροντα των «Τούρκων» στη Θράκη...


Σενάρια εισβολής
Άλλες εποχές τέτοια σενάρια πιθανόν να προκαλούσαν χαμόγελα όλο νόημα στο Πεντάγωνο. Μόνο που οι εποχές αλλάξανε και στα Γενικά Επιτελεία του Πενταγώνου όχι μόνο δεν γελάνε, αλλά εμφανίζονται υπέρμετρα «κουμπωμένοι». Γιατί το σενάριο του σερ Μαρκεζίνη δεν είναι το μοναδικό που εξετάζουν στο Πεντάγωνο…
Γι’ αυτό και το απόσπασμα από το βιβλίο του σερ Β. Μαρκεζίνη κάθε άλλο παρά στο... χαλαρό πέρασε. Τι λέει ο Μαρκεζίνης στο βιβλίο του «Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα»:
«Θα μπορούσαν οι Τούρκοι να βρουν ανοικτό τον δρόμο ανατολικά του ποταμού Άρδα – δυτικά της Ορεστιάδας – και από εκεί, ακολουθώντας τη γραμμή βόρεια και μετά βορειοανατολικά, να βρεθούν στα Πομακοχώρια της Ροδόπης, πίσω από τις ελληνικές γραμμές».
Το σενάριο είναι εφιαλτικό, αλλά καθόλου απίθανο, αν αποφασιστεί η υλοποίησή του. Ο Β. Μαρκεζίνης περιγράφει ακόμη πώς θα μπορούσαν οι τουρκικές δυνάμεις να κυκλώσουν τις ελληνικές, επιχειρώντας:
«...ισχυρή επίθεση ενισχυμένης θωρακισμένης ταξιαρχίας στο ελληνικό έδαφος στο ύψος του χωριού Λάβαρα, με σκοπό να δημιουργήσουν ρήγμα για διείσδυση κατά μήκος του οδικού άξονα Λάβαρα-Πρωτοκλήσι-Κυριάκι-Περιστεράκι».
Ο Μαρκεζίνης συνεχίζει την περιγραφή της δυνητικής τουρκικής επίθεσης κάνοντας λόγο για ταυτόχρονη ρίψη αλεξιπτωτιστών κατά τον άξονα και «διείσδυση δεύτερης θωρακισμένης τουρκικής ταξιαρχίας βορείως του Άρδα». «Ο καιρός θα δείξει ποιοι έχουν δίκαιο: οι εφησυχάζοντες ή οι ανησυχούντες», κλείνει το σύντομο αυτό απόσπασμα του βιβλίου του ο Μαρκεζίνης, κάνοντας κάποιους στο Πεντάγωνο να... ιδρώνουν, αφού χαράσσοντας τις πορείες που περιγράφει ο σερ Μαρκεζίνης, το πολεμικό σενάριο δείχνει πολύ λογικό.
Στο Πεντάγωνο οι επιτελείς του στρατού έχουν μελετήσει το ενδεχόμενο, όπως και ένα εναλλακτικό πιθανό σενάριο που προβλέπει πρώτο χτύπημα στο χωριό Λάβαρα, αμέσως μετά στις Φέρρες και συγχρόνως στην περιοχή Μάκρη και Ν. Χίλη, μια κίνηση που κόβει τον Έβρο στη μέση.
Θα πείτε προφανώς ότι όσοι σκέφτονται πολέμους και αρματομαχίες το 2010 μάλλον βλέπουν πολλές πολεμικές ταινίες, ωστόσο όλα τα παραπάνω έχουν σοβαρή πιθανότητα να συμβούν σε περίπτωση που η κατάσταση στη Θράκη ξεφύγει εντελώς και η Τουρκία θελήσει να το παίξει «προστάτιδα» δύναμη των «Τούρκων» που ζουν εκεί.
Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ομαλή και απόδειξη είναι ότι όσα κι αν δίνει η Αθήνα στο σκληρό κομμάτι της μειονότητας εκείνη προκαλεί ζητώντας κι άλλα, έχοντας ως λαβή εμπλοκής στις ελληνικές εσωτερικές υποθέσεις το υπερδραστήριο τουρκικό προξενείο.
Στις δημοτικές εκλογές δύο συνδυασμοί που δηλώνουν «τουρκικοί» κατεβαίνουν σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Η καταγραφή της δύναμής τους έχει μεγάλη σημασία και στο Πεντάγωνο θεωρούν την εξέλιξη ιδιαίτερα σοβαρή, αφού εκτιμούν ότι οι «Τούρκοι» της Θράκης έχουν έναν στόχο: κάποια στιγμή να κατορθώσουν να ζητήσουν και να κάνουν δημοψήφισμα για αυτονομία! Κι εδώ αρχίζουν τ’ άλλα σενάρια. Αυτά του σερ Βασίλη, αλλά και των στρατηγών.


από το Ποντίκι/hellasontheweb

O BIOΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ



Άγιος Νεκτάριος

Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Θράκης το 1846. Γονείς του ήταν ο Δήμος και η Βασιλική Κεφαλά. Ήταν το πέμπτο παιδί της οικογένειας και όταν τον βάφτισαν του έδωσαν το όνομα Αναστάσιος. Στην Σηλυβρία διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα, αλλά επειδή η οικογένειά του ήταν φτωχή, αποφάσισε να πάει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συνέχιζε τις σπουδές του, ενώ ταυτόχρονα θα εργαζόταν.
Πράγματι, σε ηλικία 14 ετών, πήγε στη Βασιλεύουσα όπου άρχισε να εργάζεται στο καπνεργοστάσιο ενός συγγενή του. Παρόλο που εργαζόταν, δεν τον πλήρωναν για την εργασία του κι έτσι ο Άγιος δυσκολευόταν να βρει ακόμα και να φάει. Οι δυσκολίες της ζωής, δεν τον εμπόδισαν, όμως, τα βράδια του να τα αφιερώνει στη μάθηση και να τα περνά διαβάζοντας βιβλία και εκκλησιαστικές μελέτες.
Όταν συμπλήρωσε το 20 έτος της ηλικίας του, πήγε στο χωριό Λιθί της Χίου. Εκεί δίδαξε γράμματα στα παιδιά του χωριού, επί 7 συνεχή έτη. Η επιθυμία του Αγίου ήταν να γίνει μοναχός. Κάνοντας πράξη την επιθυμία του, χρίστηκε μοναχός στη Νέα Μονή της Χίου. Στη Νέα Μονή μελέτησε εκτενώς τα συγγράμματα που βρίσκονταν στην βιβλιοθήκη της Μονής. Το 1877 χειροτονήθηκε Διάκονος στο ναό του Αγίου Μηνά και έλαβε το όνομα Νεκτάριος.
Με τη βοήθεια του Ιωάννη Χωρέμη (ευκατάστατου Χιώτη) και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιου, ο Άγιος τελείωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού προς τους Αγίους Τόπους, ξέσπασε μεγάλη θαλασσοταραχή και κινδύνεψε το πλοίο να βυθιστεί. Ο Άγιος Νεκτάριος βύθισε στη θάλασσα το Σταυρό, που κουβαλούσε πάντα μαζί του, και η θάλασσα αμέσως ημέρεψε. Ο Σταυρός όμως χάθηκε και ο Άγιος λυπήθηκε πολύ. Όταν το πλοίο, όμως, έφτασε σώο στον προορισμό του, ο Σταυρός βρέθηκε κολλημένος στα ύφαλα του πλοίου. Αυτό ήταν ένα από τα θαύματα που έκανε ο Άγιος Νεκτάριος εν ζωή.
Αφού πήρε το πτυχίο του το 1885, πήγε στην Αλεξάνδρεια, όπου χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και εργάστηκε ως γραμματέας του Πατριαρχείου και ως Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάιρο. Το έτος 1889 χειροτονήθηκε στο Κάιρο, Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Ο Άγιος Νεκτάριος ασκούσε τα καθήκοντά του με ζήλο και αρετή. Η προσωπικότητά του όμως και οι δραστηριότητές του, προκάλεσαν το μίσος σε ανθρώπους που βρίσκονταν στο περιβάλλον του Πατριάρχη Σωφρόνιου. Αυτοί συκοφάντησαν τον Άγιο Νεκτάριο ότι εποφθαλμιούσε το αξίωμα του Πατριάρχη και κατάφεραν να εκδιωχθεί από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Ο Άγιος ήρθε στην Αθήνα, όπου για ένα έτος δεν έβρισκε εργασία και στερούνταν συχνά και το ίδιο το φαγητό. Ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να τον διορίσει Ιεροκήρυκα όπου θεωρούσε το Υπουργείο σωστό. Τελικά διορίστηκε Ιεροκήρυκας στη Χαλκίδα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί, αποκαλύφθηκε η συκοφαντία που είχε υποστεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Το 1894 ο Άγιος Νεκτάριος διορίστηκε Διευθυντής της Ριζαρίου Σχολής. Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο έχει τραβηχτεί στον περίβολο της Σχολής εκείνη την εποχή. Ο Άγιος διεύθυνε τη Σχολή με υποδειγματικό τρόπο και απεριόριστη αγάπη για τους σπουδαστές της. Όσο ήταν ακόμη διευθυντής στη Σχολή, αγόρασε ένα μικρό και παλαιό μοναστήρι στην Αίγινα. Με πολλούς κόπους κατάφερε να αναστηλώσει και να μεγαλώσει το μοναστήρι αυτό.
Το 1908, και αφού είχε διευθύνει την Ριζάριο για 14 συνεχή έτη, παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθυντή για λόγους υγείας. Ο Άγιος Νεκτάριος συνέχισε τον βίο του στο μοναστήρι της Αίγινας. Ταπεινός και απλός όπως ήταν, λάμβανε στο μοναστήρι, μέρος σε κάθε ασχολία, βοηθώντας ακόμη και τους εργάτες στις εργασίες τους. Παράλληλα με τις ασχολίες του αυτές, μελετούσε βιβλία και συνέγραφε. Επιγραμματικά αναφέρουμε το έργο του «Περί του Σχίσματος», τριάντα Τριαδικούς ύμνους, εκατόν πενήντα τέσσερις ύμνους για την Θεοτόκο καθώς και πολλούς εκκλησιαστικούς λόγους.
Στη μονή έζησε ο Άγιος Νεκτάριος ως το 1920 που δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα στον προστάτη του και αρρώστησε. Υποφέροντας από φρικτούς πόνους μεταφέρθηκε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών. Στις 9 Νοεμβρίου του 1920 παρέδωσε το πνεύμα του σε ηλικία 74 ετών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του όπως και μετά το πέρας αυτής, ο Άγιος έκανε πολλά θαύματα. Είναι ο νεότερος Άγιος της Εκκλησίας μας και η μνήμη του τιμάται στις 9 Νοεμβρίου.




Απολυτίκιο του Αγίου Νεκταρίου:
Συλληβρίας τον γόνον και Αιγίνης τον έφορον, τον εσχάτοις χρόνοις, φανέντα, αρετής, φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ως ένθεον θεράποντα Χριστού. Αναβλύζει γαρ ιάσεις παντοδαπάς τοις ευλαβώς κραυγάζουσι: Δόξα Τω Σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα Τω Σε θαυματώσαντι, δόξα Τω ενεργούντι δια Σου πάσιν ιάματα.

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΔΥΟ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
http://www.impantokratoros.gr/19513070.el.aspx

10 ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

10 πρακτικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να μάθουμε να συγχωρούμε τους άλλους

1. Σκεφτείτε ότι στο κάτω-κάτω της γραφής δε ζημιωθήκατε και τόσο σοβαρά.
2. Λογαριάστε όλα τα καλά που σας έχουν γίνει ακόμα κι από το πρόσωπο που σας έβλαψε.
3. Απαριθμήστε τα ελέη και τις ευλογίες που απολαμβάνετε από μέρους του Θεού που δεν αξίζατε.
4. Ευχαριστείτε το Θεό για τη συγχώρεση που Εκείνος έχει προσφέρει σε σας.
5. Προσευχηθείτε για εκείνον που σας φέρθηκε άσχημα.
6. Αναζητήστε μια ευκαιρία να βοηθήσετε τ πρόσωπο που σας έβλαψε.
7. Προσπαθήστε να τον αιφνιδιάσετε με μια καλή πράξη ή να του δείξετε την καλή σας διάθεση.

8. Όταν θυμηθείτε την κακή ενέργεια που έγινε σε βάρος σας να την αντιπαρατάξετε με μια καλή σκέψη ή πράξη.

9. Αν το κακό που σας έγινε είναι ιδιαίτερα μεγάλο, προσπαθήστε να το ξεχάσετε σκεπτόμενοι άλλα ευχάριστα πράγματα, προτού κοιμηθείτε το βράδυ.

10. Επαναλάβετε αργά και προσεκτικά τη φράση της προσευχής του Κυρίου:’’
‘’aφες ημίν τα οφειλήματα ημών ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέτας ημών".

otheosagapiesti.blogspot.com

TO MNHMONIO TOY 1843


Το παλιό μνημόνιο του 1843...

Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει.
Έχουμε και λέμε:

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα.
Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα;)
Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Αυτό μήπως;)
Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κάτι συμπτώσεις...)
Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του.
Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Πάμε πάλι απ' την αρχή. Σας θυμίζει τίποτα;)
Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...)
Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:
1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.
Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε "τι πέτυχαν με όλα αυτά;", σας απαντώ: Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το "Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη το

1893. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.