Σελίδες

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

Χρεωστείς χριστιανέ να αγαπάς την Πατρίδα
τον Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων (1780-1857)



Λέγω πρώτον, ότι χρεωστείς χριστιανέ, καθό χριστιανός να αγαπάς και να ευεργέτης την Πατρίδα. Σε προστάζει ο θείος νόμος «αγαπήσεις τον πλησίον ως σεαυτόν». Πλησίον σου είναι βέβαια πας άνθρωπος, αλλά ποίος δύναται να είναι πλησιέστερος σου παρά τους συγγενείς, και ομοπίστους και συμπολίτας σου; Ούτοι είναι αδελφοί σου, οίτινες συγκατοικούσι μετά σου εις μίαν και την αυτήν χώραν, ωσάν εις μίαν και την αυτην οικίαν ούτοι έχουσι τον αυτόν και συ πατέρα, τον Θεόν την αυτήν και συ μητέρα, την Εκκλησίαν, το αυτό γενέθλιον έδαφος, και τας αυτάς τροφάς, τους αυτούς νόμους, τους αυτούς άρχοντας και ποιμένας και διδασκάλους, τας αυτάς προς σε κοινάς και πανηγύρεις και απολαύσεις, και λύπας και χαράς· οσον λοιπόν ειλικρινέστερον αγαπάς τους συμπατριώτας και την Πα­τρίδα, τοσον βεβαιοτερον εκπληρώνεις τον νόμον του Θεού. Και πάλιν εξ εναντίας, όσον αμελείς και προδίδεις πολλάκις της Πατρίδος τα συμφέροντα, τόσον εξελέγχεσαι παραβάτης του θείου νόμου, και του πλησίον σου εχθρός, χειρότερον άπιστου- «ει τις των ιδίων και μάλιστα των οικείων ου προνοεί την πίστιν ήρνηται, και έστιν απίστου χείρων»

Από το βιβλίο: Κώστα Σαρδελή, Ανθολόγιο της Λευτεριάς, Εκδοσεις Φιλιππότη, Αθήνα 1984, σ. 252

Περιοδικό Παρακαταθήκη
Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΙΜΠΕΛ..........!

Νέα προκλητική ομιλία της Σιμπέλ σε οικισμό Ρομά έξω από την Κομοτηνή

«Η ψήφος των Τούρκων στους Τούρκους»! Πριν λίγες μέρες το τέως…καμάρι του τοπικού θρακέζικου…σοσιαλισμού και νυν επικεφαλής του (λέμε τώρα) ανεξάρτητου δημοτικού τουρκοπροξενοσυνδυασμού Σιμπέλ Μουσταφάογλου έδωσε και άλλο ρεσιτάλ νηφάλιου προεκλογικού λόγου στον τσιγγάνικο οικισμό του Ηφαίστου (Καλκάντζας) στα περίχωρα της Κομοτηνής. Απολαύστε τα σχετικά, όπως τα κατέγραψε η ιστοσελίδα του περιοδικού «Ρόντοπ Ρουζγκαρί» (της 1-11-2010) σε μετάφραση του αδελφού μας ιστολογίου

http://tourkikanea.wordpress.com/
Ξεσηκώθηκε η Καλκάντζα για τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό!
Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού των Τούρκων ¨Πρώτο βήμα για την Ισότητα¨ και η ομάδα της, επισκέφτηκαν τον συνοικισμό Καλκάντζα της Κομοτηνής. Στην επίσκεψη την συνόδεψαν ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράϊ Χασάν, ο πρόεδρος του κόμματος D.E.B. Μουσταφά Αλή Τσαβούς και υποψήφιοι. Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου στην ομιλία της ανέφερε πως είναι ανάγκη ο συνοικισμός να σωθεί από την φτώχεια και για αυτό πρέπει ¨Η ψήφος του Τούρκου να πάει στον Τουρκικό συνδυασμό¨. Η ομιλία της Σιμπέλ Μουσταφάογλου διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα των εκατοντάδων κατοίκων της Καλκάντζας που παρακολούθησαν την ομιλία.
Ο υποψήφιος από την Καλκάντζα Αλή Χασάν είπε πως ο Κοτσάκης χωρίς να ντρέπεται ήρθε στην Καλκάντζα και ζήτησε ψήφους και πρόσθεσε ¨Αν θέλει ψήφους ας πάει στο πάρκο. Από τα λεφτά που έδωσε στο πάρκο δεν μπορούσε να ξεχωρίσει και 10 ευρώ για εμάς ;¨. Ο Αλή Χασάν συνέχισε λέγοντας ¨Σας ζητώ να ψηφίσετε τον πρωτοπαρουσιαζόμενο συνδυασμό της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης ¨Πρώτο βήμα προς την Ισότητα¨. Οι χριστιανοί έγιναν πολλοί. Είναι δύσκολο να βγάλουμε σύμβουλο. Όμως δίπλα στην Σιμπέλ με 300-400 ψήφους μπορώ να βγω σύμβουλος. Φίλοι! Ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, ο πρόεδρος του D.E.B. και οι δάσκαλοι είναι εδώ. Φίλοι μου, όλοι αυτοί εδώ προσπαθούνε για μένα. Να μην διαχωριστούμε από την μειονότητα. Η Σιμπέλ είναι η κόρη οφθαλμού μας. Εμείς είμαστε Μουσουλμάνοι και Τούρκοι ! Κοιτάξτε τα τζαμιά και τα σχολεία μας ! Κανείς δεν μπορεί να μας διαχωρίσει από εσάς. Εμείς είμαστε παιδιά των Οθωμανών¨
Η πρόεδρος του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα προς την ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου είπε πως για πρώτη φορά η μειονότητα μετέχει στις εκλογές με έναν τουρκικό συνδυασμό, πως αυτό γίνεται πρώτη φορά στην ιστορία και πως για να εκλεγεί ο συνδυασμός έχει ανάγκη από όλους.
Η Μουσταφάογλου είπε: ¨Εμείς είμαστε ένα. Η ενότητα γεννά δύναμη. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε μαζί. Μόνο εμείς καταλαβαίνουμε τα προβλήματα σας. Όλοι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν αυτόν τον συνδυασμό. Εσείς ξέρετε καλύτερα τι έκαναν και τι δεν έκαναν για εμάς. Εμείς γιατί ιδρύσαμε αυτόν τον συνδυασμό; Διότι είδαμε τη διαφορά ανάμεσα στα ελληνικά και στα τουρκικά χωριά να μεγαλώνει. Είδαμε πως οι Τουρκικές συνοικίες έχουν μείνει 50 χρόνια πίσω. Τα παιδιά μας ακόμα παίζουν μέσα στις λάσπες ! Τα σχολεία μας ακόμη σε αυτή τη κατάσταση. Σε μερικές συνοικίες μας δεν υπάρχει καν τζαμί ! Υπάρχουν τζαμιά χωρίς μιναρέ! Εμείς πλέον πρέπει να πούμε ένα στοπ σε αυτά¨.
Η Μουσταφάογλου ανέφερε πως όταν τρία χρόνια πριν στις πλημμύρες η συνοικία είχε ξεπεράσει τον κίνδυνο του πνιγμού, η ίδια όταν είχε έρθει το πρωί που όλα τα σπίτια ήταν μέσα στις λάσπες, κατέγραψε τα προβλήματα τους και τους μετέφερε στο κλειστό γυμναστήριο. Και συνέχισε την ομιλία της ως εξής: ¨Την πρώτη δόση χρηματικής βοήθειας σας την έδωσαν. Την δεύτερη όμως δεν την έδωσαν, γιατί σας ξέχασαν. Αυτούς λοιπόν που ζούνε στους Ελληνικούς συνοικισμούς γιατί δεν τους ξέχασαν ; Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν για να τα πάρετε ! Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε πτώχευση. Πλέον δεν μπορεί να μας προσφέρει όφελος. Μόνο μεταξύ μας μπορεί να υπάρξει όφελος. Αυτό είναι ανάγκη να το αντιληφθούμε. Για να ανοίξουν δουλειές πρέπει να ενώσουμε τα χέρια. Δεν πρέπει να διαιρούμαστε. Εμείς μείναμε 50 χρόνια πίσω. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να σπουδάζουν σε τέτοια σχολεία. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας ! Να το καταλάβουν πλέον αυτό. Για αυτό χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όλοι μας πρέπει να ψηφίσουμε τον τουρκικό συνδυασμό. Για να ακουστεί η φωνή σας εκεί, έχουμε ανάγκη τους ψήφους σας. Δεν θέλουμε πια αυτούς που προεκλογικά έρχονται και ρίχνουν άσφαλτο. Τόσα χρόνια γιατί δεν το έκαναν ; Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές το σκέφτηκαν. Χτες το βράδυ ήρθε σε εσάς ο Κοτσάκης. Τι είπε ; Είπε πως ¨θα κάνω το σχολείο σας, θα ασφαλτοστρώσω τους δρόμους σας¨, μέχρι και για αίθουσα γάμων μίλησε. Αυτοί μέχρι να πάρουν τους ψήφους σας λένε τα πάντα. Μάλιστα ακόμα και περισσότερα θα πούνε. Μια δύο μέρες πριν τις εκλογές θα έρθουν με δώρα ! Εσείς όμως ξέρετε την απάντηση που θα τους δώσετε. ¨Τόσα χρόνια τι κάνατε για εμάς ;¨ Ρωτήστε τους.
Για να μην διασκορπίζονται τα παιδιά, και για να μπορέσουν να μάθουν την θρησκεία τους, την γλώσσα τους και τα ήθη και έθιμα τους χρειάζεται εμείς να τα στηρίξουμε. Όλοι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης σε αυτές της εκλογές θα γίνουν μια γροθιά. Θέλουμε την βοήθεια όλων σας. Θέλουμε ενότητα δυνάμεων. Το σύνθημα μας στις εκλογές είναι ¨Η ψήφος των Τούρκων στον Τουρκικό συνδυασμό¨! Όχι στους Τούρκους των άλλων συνδυασμών, στον Τουρκικό συνδυασμό ! Στην περίοδο του Βαβατσικλή προεκλογικά δόθηκαν 128 τίτλοι κυριότητας. Ακολούθως πέρασαν 4 χρόνια. Χτες το βράδυ ο Κοτσάκης σας είπε πάλι την ίδια ιστορία, ¨θα δώσουμε ¨ είπε. Κοιτάξτε την κατάσταση των δρόμων ! Και οι δρόμοι στις συνοικίες Κίρμαχαλέ και Μάστανλη, έτσι είναι. Ποιο είναι άραγε το έγκλημα μας ; Όντας Τούρκοι είμαστε και πολίτες δεύτερης κατηγορίας! Αν πάτε και δείτε, ποια η κατάσταση στους Ρωσικούς συνοικισμούς ; Εσείς κάθε μέρα περνάτε από εκεί. Όλοι κάθονται σε βίλλες. Πάρκα για τα παιδιά, σχολεία, όλα τα έχουν. Εσείς από τον καιρό των Οθωμανών βρίσκεστε εδώ. Σε εσάς γιατί δεν έγιναν αυτά ; Αυτοί έχει 10 χρόνια που ήρθαν. Ότι και αν σας πουν, σε αυτές τις εκλογές οι Τούρκοι θα ψηφίσουν Τούρκους ! Και όταν μιλάμε για Τούρκους, όχι τους Τούρκους που περιλαμβάνονται στους Ελληνικούς συνδυασμούς, θα ψηφίσετε τους υποψηφίους του Τουρκικού συνδυασμού!
Δεν κάνουνε σχολεία για τα παιδιά μας. Κοιτάξτε στη συνοικία Χάρμανλικ δεν υπάρχει ούτε ένα μειονοτικό σχολείο ! Μα αν δεν διδάξουμε στα παιδιά μας την θρησκεία τους, τις γιορτές τους, το Καντήλι τους, δέκα χρόνια μετά αυτά τα παιδιά θα μπορούνε να λένε ¨είμαστε Τούρκοι¨ ; Εμείς είμαστε εδώ για να μπορέσουν να το κάνουν. Εμείς είμαστε αδέλφια. Εμείς ωφελούμαστε από εσάς και εσείς από εμάς. Στις 8 Νοεμβρίου, πρώτα ο Θεός, θα ξυπνήσουμε με μια μεγάλη νίκη. Και μετά θα γιορτάσουμε όλοι μαζί… Πλέον πρέπει να σωθούμε από αυτήν τη φτώχεια. Πρέπει να ανοίξουμε δουλειές για τα παιδιά μας, για τους νέους μας. Αυτό το κράτος, αυτή η κυβέρνηση, αυτό το έθνος δεν μπορεί να το κάνει αυτό ! Διότι αυτή η χώρα είναι μια μπατιρισμένη χώρα ! Εμείς θα σας φέρουμε βοήθεια από την Τουρκία ! Θα ανοίξουν βιομηχανίες εδώ ! Θα ανοίξουν δουλειές για όλους τους νέους μας…
Σχόλιο: Δηλαδή έχουμε και λέμε: Θα κάνει σχολεία, πάρκα για παιδιά, θα ανοίξει δουλειές, θα κάνει δρόμους, θα πληρωθούνε τα βοηθήματα…Ποτάμια; Γεφύρια; Μετατροπή της Καλκάντζας σε Φλωρεντία των Βαλκαανίων; Όσο για την ορολογία της αλλά και αυτά που λέει, ας την χαίρονται οι πρώην σύντροφοι της και φυσικά ο (φερόμενος ως) πρωθυπουργός της χώρας! Η μάλλον οι νυν σύντροφοι, μια και ακόμη δεν διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ! Φαίνεται είναι μεγαλόψυχοι οι άνθρωποι…


proxeneio-stop

ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ "ΑΝΩΜΑΛΙΑ" (ΙΣΩΣ) ΟΨΩΜΕΘΑ

7 Νοεμβρίου 2010

Οι εκλογές μύρισαν μπαρούτι.

Του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Γεννήθηκα στις αρχές της δεκαετίας του '80. Μεγάλωσα στην πρωτεύουσα της Αθήνας την δεκαετία του '90. Είμαι απόλυτα εξοικειωμένος με το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Μου άνοιξαν το κεφάλι σε μια συναυλία ως έφηβο, επειδή φορούσα ελληνική σημαία στο μπουφάν μου. Μπήκα στον χώρο της δημοσιογραφίας, λίγο καιρό μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Έκανα τα πρώτα ρεπορτάζ όταν η "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" έβαζε ακόμη γκαζάκια σε ΑΤΜ. Με ανέφεραν μάλιστα σε προκήρυξή τους, στις αρχές του 2010. Η "τρομοκρατία" στη χώρα μας, είναι μέρος της ζωής μου για όσο καιρό θυμάμαι την ζωή μου. Αντιθέτως με όσα γράφουν οι πολλοί, δεν πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα κάποιας "παγκόσμιας συνωμοσίας" που σκοπό έχει να πλήξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ή να χρησιμοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για να αλλάζει τα ζητήματα της επικαιρότητας. Είμαι βέβαια και από αυτούς που πιστεύουν ότι ο συντομότερος δρόμος από το σημείο Α έως το σημείο Β είναι η ευθεία.

"Επιτηρούνται" από το κράτος..
.
Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είναι μία συνεχής κατάσταση, που ανατροφοδοτείται, λόγω της ύπαρξης ζωτικού χώρου στον οποίο μπορεί να ελιχθεί, να δημιουργήσει δομές και υποδομές και να ανακυκλώσει τον κόσμο της. Εάν κάποιος πιστεύει ότι είναι εντελώς τυχαίο ότι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη στην οποία υπάρχει "επαναστατική τρομοκρατία", είναι επίσης η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει θεσμούς όπως το πανεπιστημιακό άσυλο ή η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει καταληφθεί από μια μικρή παρέα κομπλεξικών πανεπιστημιακών, που ειλικρινέστατα διατρανώνουν την πίστη τους σε αντικοινωνικά δόγματα, θα πρέπει να αναζητήσει ρόλο στο διαφημιστικό τομέα, γιατί έχει μεγάλη φαντασία. Τα πράγματα είναι απλά. Οι "ελευθερίες" που παραχωρήθηκαν στην άκρα αριστερά, μετά το 1974, στο όνομα του υποτιθέμενου ρόλου της στην ανατροπή της στρατιωτικής δικτατορίας, επέτρεψαν σε αυτή να λειτουργήσει με τρόπο που μας έφερε στην σημερινή κατάσταση. Την ίδια στιγμή, είτε κάποιοι βολεύονταν από τη δράση της, που τους έδωσε συγκεκριμένα όπλα στον πολιτικό στίβο (όπως οι δολοφονίες των δεξιών εκδοτών, που κατέστησαν μονοπώλιο της αριστεράς τον χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας), είτε διακατέχονταν από ιδεολογικά κόμπλεξ που τους απέτρεπαν από το να ονοματίσουν τους τρομοκράτες. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι γενιές των τρομοκρατών που διαδέχονται η μία την άλλη. Από τους εκπροσώπους της γενιάς του '74 που λειτουργούσαν μέσα από την 17 Νοέμβρη, φτάσαμε στη γενιά του '90, με 22χρονα παιδιά να κινδυνεύουν να περάσουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους στην φυλακή. Όλες αυτές οι ομάδες λειτουργούν υπό ένα περίεργο καθεστώς επιτήρησης. Όχι προστασίας από το κράτος, αλλά σίγουρα επιτήρησης, καθώς πολλοί από αυτούς ξεκινούν την "τρομοκρατική" τους καριέρα ήδη σεσημασμένοι από χαμηλότερης έντασης επεισόδια. Και ενίοτε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τους "μαζεύουν", ενώ οι ανάλογες της ΝΔ, φοβούμενες το κοινωνικό κόστος επεισοδιών που θα δημιουργήσουν ομοϊδεάτες τους, τους αφήνουν λίγο πιο... λάσκα.

Η αριστερά νομιμοποιεί τη βία
Αυτή είναι η ιστορία της τρομοκρατίας, που όπως αποδεικνύεται εδράζεται σε γνωστά "στέκια" των Εξαρχείων, σε πανεπιστημιακά άσυλα και λοιπούς "κοινωνικούς χώρους" που υπερασπίζεται η αριστερά. Όλα τα υπόλοιπα είναι "παράπλευρες" απώλειες. Οι εκτιμήσεις κάποιων περί εμπλοκής "μυστικών υπηρεσιών" και τα λοιπά, παρόλο που ίσως ως ένα σημείο αληθεύουν, δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Απλά, φροντίζουν να χρησιμοποιούν διακριτικά τα τεκταινόμενα. Η ουσία είναι η παραδοσιακή αριστερίστικη νοοτροπία που επιβιώνει στην χώρα μας και η οποία συνεχίζει να "νομιμοποιεί" πράξεις βίας, αρκεί αυτές να προέρχονται από τον χώρο της. Η ουσία είναι ότι κάποιοι επιμένουν ακόμη και τώρα να παίζουν με τις ζωές νεαρών Ελλήνων, τους οποίους εκθέτουν σε ένα σύστημα που λειτουργεί ειδικά στους χώρους της νεολαίας και το οποίο τους εκτρέπει σε τέτοιες οδούς αντικοινωνικότητας. Γιατί η ευθύνη δεν βρίσκεται στους ώμους των 22χρονων. Η ευθύνη βρίσκεται σε αυτούς που συμμετείχαν στη νομή της εξουσίας και άφησαν ελεύθερους κάποιους να καταστρέφουν νεαρά παιδιά, για να έχουν μικροπολιτικά ωφέλη. Την ευθύνη για την πορεία αυτών των 22χρονων που έστελναν βόμβες την έχουν όλοι όσοι βρέθηκαν στον θώκο των υπουργείων Παιδείας ή "Προστασίας του Πολίτη", οι οποίοι επέτρεπαν στους "στρατολόγους" να γοητεύουν νεαρά παιδιά. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια.

Οι ευθύνες του Πάκη

Η τρομοκρατία στην Ελλάδα διατηρείται σθεναρή, επειδή κανείς δεν έκοψε ποτέ τον ομφάλιο λώρο της με το παρακράτος του αριστερισμού, που κάνει ό,τι θέλει σε πανεπιστήμια αλλά και ολόκληρες γειτονιές της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια. Προσωπικά στεναχωριέμαι πολύ που νεαροί 22 και 24 ετών θα βρεθούν στο ίδιο ηλίθιο "σωφρονιστικό σύστημα" από το οποίο πέρασα και εγώ για έξι μήνες. Μερικά ακόμη σώματα στις "αποθήκες ψυχών"... Δεν κατηγορώ όμως αυτούς, αλλά το ίδιο το σύστημα που τους οδήγησε εκεί. Υπάρχουν όμως κάποιοι που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις γιατί, όταν τους ήξεραν ενώ έβαζαν γκαζάκια σε τράπεζες, τους άφησαν να φτάσουν μέχρι την αποστολή επιστολών - βομβών. Και αναφέρομαι ξεκάθαρα στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, επί τις ημέρες του οποίου ξεκίνησε αυτή η διαδικασία. Ιδού που οδηγεί η "ανοχή" του, ως υπουργού. Στην πλήρη καταστροφή ανθρώπινων ψυχών. Από το να τους δώσουν ένα "χαστούκι" για φθορά ξένης περιουσίας, προτίμησαν για να μην πληρώσουν "πολιτικό κόστος" και να κυριαρχήσει η "ηρεμία", για να τους αφήσουν να προχωρήσουν ως το τέλος. Αυτόν θα έπρεπε να κατηγορήσουν ακόμη και οι οικογένειες των συλληφθέντων.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ

Αγιος Ιωάννη Βατάτζης, Αυτοκράτωρ της Νικαίας




“ Τον λαμπρόν Βασιλέα και των πιστών μέγα καύχημα και των νυμφαίων το κλέος, Ιωάννην τιμήσωμεν, εν ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, την μνήμην επιτελούντες αυτού, συμφώνως ανακράζοντες. Δόξα τω σε Δοξάσαντι, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα των ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα”

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΚΑΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ ο Ελεήμων, γεννήθηκε το 1193 στο ιστορικό Κάστρο της Θράκης, στο Διδυμότειχο. Καταγόταν από οικογένεια η οποία βρισκόταν κοντά στη βασιλική σύγκλητο, αφού ο παππούς του Κωνσταντίνος, ο Βατάτζης λεγόμενος, ήταν Στρατοπεδάρχης του βασιλέως Μανουήλ του Κομνηνού.Όταν κοιμήθηκαν οι γονείς του Ιωάννη, του άφησαν πολύ μεγάλη περιουσία, την οποία όμως ως σώφρων εκείνος, μοίρασε στουςφτωχούς, καθώς και σε αφιερώματα στους Ιερούς Ναούς και τις Εκκλησίες, διότι “μακάριοι οι αγαπώντες την ευπρέπειαν του οίκου Σου”…Στη συνέχεια ο Ιωάννης, μια που η Κωνσταντινούπολη ήταν στα χέρια των Φράγκων, κατευθύνθηκε στο Νύμφαιο της Βιθυνίας, όπου και ήταν η έδρα της αυτοκρατορίας μας, αφού από το 1204 ο Πόλη είχε αλωθεί και κατακυριευθεί με δόλο από τους “Σταυροφόρους” και νέος αυτοκράτωρ είχε ανακηρυχθεί στη Νίκαια της Βιθυνίας ο ευσεβέστατος Θεόδωρος Λάσκαρης, ο ποιητής της Μεγάλης Παράκλησης στην Παναγιά, την οποία και ψάλλουμε εναλλάξ με την Μικρή, κάθε ημέρα, από την 1η έως τις 15 Αυγούστου!Εκεί κατέφυγε λοιπόν ο Ιωάννης, για να βρει ένα θείο από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν Ιερεύς στα ανάκτορα του Θεοδώρου Λάσκαρη. Έτσι, γνωρίστηκε με τον καλό βασιλέα, αλλά ούτε στιγμή δεν υπερηφανεύτηκε για εκείνη τη συναναστροφή του, αλλά εξακολούθησε να είναι φιλικός και ταπεινός με όλους, ευπρόσιτος, πράος, άκακος, γαλήνιος, σεμνός και πάντα ήρεμος στο διάλογο.
Έτσι, με όλα αυτά τα χαρίσματα, ήταν αξιαγάπητος τόσο, που η αρετή του έλαμψε μπροστά στα μάτια του Αυτοκράτορα Θεοδώρου, ο οποίος και του έδωσε ως σύζυγο τη θυγατέρα του Ειρήνη. Για να τη λάβει όμως γυναίκα του, χρειάστηκε να μονομαχήσει με το Λατίνο Κόραδο, που καυχιόταν για τη δύναμή του!
Όμως ο Ιωάννης Βατάτζης τον νίκησε, λέγοντας “Κύριε Ιησού Χριστέ, βοήθει μοι”, σαν δεύτερος Νέστορας!
Όταν ο βασιλιάς-υμνογράφος του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνα κοιμήθηκε, ανέλαβε την Αυτοκρατορία ο ίδιος στα 1222 μ.Χ., ως Ιωάννης Γ’ Δούκας Βατάτζης.
Και από τότε έδειξε για μια ακόμη φορά, πόσο σοφή ήταν η εκλογή του Θεόδωρου.
Έγινε λοιπόν από τότε ο Ιωάννης, ο προστάτης των αδικουμένων, ο δικαιότατος κριτής, η πηγή η αστείρευτη της ελεημοσύνης, τόσο, που του δόθηκε το προσωνύμιο Ελεήμων!!!
Ήταν ακόμη ευσεβής και πιστός στην Ορθοδοξία βασιλεύς και όχι μόνο έδειξε, αλλά και κατάφερε με το ζήλο του να βαπτιστούν Χριστιανοί όλοι οι Ιουδαίοι της επικράτειάς του!!!Επίσης, προσπάθησε τα μέγιστα, να γίνει η επανΕνωση των Εκκλησιών, δηλαδή να αναγνωρίσει η Δύση το ορθό Δόγμα. Κατάφερε μάλιστα να αποσταλούν πρέσβεις από τον Πάπα Γρηγόριο Θ’ και να αρχίσει διάλογος, προεξάρχοντος από τη δική μας πλευρά του τότε Πατριάρχου Γερμανού του νέου. Ο Ιωάννης θα κατάφερνε τότε το ευχόμενο, αλλά δυστυχώς οι Δυτικοί δεν θέλησαν στο τέλος να αφαιρέσουν την αντιορθόδοξη προσθήκη από το Σύμβολο της Ορθής Πίστεως, δηλαδή το “και εκ του Υιού εκπορευόμενον”…Ο Βατάτζης, υπήρξε ο προστάτης και συμπαραστάτης της αγροτικής και αστικής τάξης και επιδίωκε διαρκώς την άνοδο του βιοτικού επιπέδου κυρίως των γεωργών και κτηνοτρόφων, αφού για να τους βοηθήσει έκανε μεγάλη απογραφή (κάτι σαν Εθνικό Κτηματολόγιο) και επίταξε κατόπιν τεμάχια γης από τους μεγαλοκτήμονες και τους αριστοκράτες και τα διένειμε σε όλους τους φτωχούς υπηκόους του, ώστε να ζουν άνετα και ανθρώπινα!!!
Στάθηκε αληθινός “πατέρας των Ελλήνων”, πατάσσοντας με κάθε τρόπο την εκμετάλλευση του λαού, νιώθοντας κάθε λεπτό όχι σαν απλός βασιλιάς, αλλά ως ταγμένος από το Θεό να βοηθάει το λαό του και τους αδικουμένους!
Έλαβε ακόμη και μέτρα οικονομίας τέτοια, που απαγόρευαν τη σπατάλη του ιδιωτικού πλούτου, ενώ ίδρυσε φιλανθρωπικούς και ευκτήριους οίκους, πτωχοκομεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, βιβλιοθήκες, έχτισε Ναούς και βοήθησε αποφασιστικά τα Μοναστήρια μας.
Μάλιστα τέτοια ήταν η πολιτική ποιότητά του, που όταν κάποτε συνάντησε το γιο του Θεόδωρο στο κυνήγι να φορά πολυτελή ρούχα, αρνήθηκε να τον χαιρετήσει! Και όταν το παιδί του τον ρώτησε σε τι είχε σφάλει, ο Ιωάννης απάντησε ότι εκείνα τα μεταξωτά και χρυσούφαντα που φορούσε ο γιος του ήταν από το αίμα του λαού του και πως θα έπρεπε να ξέρει ότι κάθε έξοδο, πρέπει να γίνεται για τον λαό, διότι ο πλούτος των βασιλέων, στο λαό ανήκει!!!Η πίστη του στο Θεό ήταν πολύ μεγάλη και τον βοήθησε αποφασιστικά σε κάθε του βήμα, όπως και τότε που χρειάστηκε να μονομαχήσει με τον σκληρό Αζατίνη, Σουλτάνο του Ικονίου, που συχνά πυκνά λεηλατούσε τις πόλεις μας που ήταν κοντά στον ποταμό Μαίανδρο. Άκουσε τότε νοερά θεία φωνή, που του έλεγε:“Ο σταυρωθείς εγήγερται, ο μεγάλαυχος πέπτωκεν, ο καταπεσών και συντριβείς ανώρθωται” και πήρε ευθύς τέτοια δύναμη, ώστε όρμησε και κατανίκησε τον τρομερό Σουλτάνο!!!Ποτέ ο Ιωάννης Βατάτζης δεν έβγαζε από το νου του το μεγάλο ποθούμενο, την ανάκτηση της Κωνσταντινουπόλεως και την ανασύσταση της Ελληνοχριστιανικής Αυτοκρατορίας. Γι’ αυτό εργάστηκε και προς την κατεύθυνση αυτή με όλη τη δύναμη της ψυχής του.
Σώφρων, συνετός και προνοητικός στην πολιτική του, αν και είχε εκλέξει ικανότατους στρατηγούς, επιδίωκε την αποφυγή των μαχών.
Γνώριζε να μην αναλαμβάνει τίποτε πριν το προπαρασκευάσει κατάλληλα, ενώ είχε βαθιά ευσέβεια και έδειχνε σεβασμό και στον πιο απλοϊκό μοναχό. Ο λαός τον αγαπούσε και η Εκκλησία προσευχόταν με χαρά για αυτόν! Και εκείνος, ακόμη πιο πολύ προχωρούσε προς τον ιερό σκοπό της πατρίδας.
Νίκησε τους Λατίνους που κρατούσαν όμως ακόμα σκλαβωμένη την Πόλη και τους επέβαλε τη συνθήκη του 1225, με την οποία κατελάμβανε όλα τα Μικρασιατικά εδάφη, εκτός από αυτά που ήταν κοντά στη Νικομήδεια και απέναντι από την Κωνσταντινούπολη.Κατασκεύασε κατόπι ισχυρό στόλο και ελευθέρωσε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κω και άλλα νησιά του Ελληνικού Αρχιπελάγους, υπολογίζοντας σωστά ότι κουμάντο στο Αιγαίο κάνει όποιος έχει στόλο και άρα οι Λατίνοι χωρίς πολεμικά πλοία και βάσεις, δεν θα κρατούσαν για πολύ ακόμη τη Θεοφύλακτη.
Έπιασε λοιπόν και τα Στενά της Έλλης (Ελλήσποντος) και επιχείρησε τις πρώτες επιθέσεις στα περίχωρα της Βασιλίδας, πετυχαίνοντας στα 1225 να απελευθερώσει τη στρατηγικά σημαντική Αδριανούπολη! Ο δρόμος πια για την Πόλη του Κωνσταντίνου ήταν ανοιχτός!
Στα ανατολικά προελαύνουν εκείνο τον καιρό οι Μογγόλοι, που νικούν το Σουλτάνο του Ικονίου, ο οποίος αναγκάζεται να ζητήσει συνθήκη με τη Νίκαια, παύοντας προς το παρόν να αποτελεί κίνδυνο, λύνοντας τα χέρια του Βατάτζη, που κατατροπώνει τώρα και τους Βουλγάρους στα 1246 και ελευθερώνει το κομμάτι Αξιός - Έβρος ποταμός, ενώ οι καμπάνες κοντεύουν να σπάσουν από τη χαρά τους όταν ο Ιωάννης Βατάτζης, ο Άγιος Βασιλιάς, μπαίνει με συγκίνηση στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, στην Πόλη του Αγίου Δημητρίου, στη Συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη, τον Δεκέμβριο της ίδιας ευλογημένης χρονιάς!Όμως, η καλή του σύντροφος, η Ειρήνη Λάσκαρι, κλείνει για πάντα τα μάτια της και κείνος θα κρατήσει για πάντα μέσα του ανεξίτηλη τη γλυκιά μνήμη της.
Όμως ξέρει πως ο εαυτός του δεν του ανήκει, αλλά αξίζει να το κάνει κάθε μέρα θυσία για το λαό του και την πατρίδα! Έτσι ο Ιωάννης, έχοντας αναπτύξει μια φιλία με το Γερμανό αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β’, δέχεται να γίνει ο γάμος του με την κόρη του Φρειδερίκου Κωνσταντία, ως επισφράγηση μιας πανίσχυρης συμμαχίας, που θα τρομάξει την Ευρώπη και ιδίως τους Λατίνους, που πιέζονται τώρα πανταχόθεν.
Αλλά, ενώ ο Ιωάννης Βατάτζης έφτιαξε ένα πανίσχυρο κράτος από τις στάχτες του Βυζαντίου και είχε σφίξει ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από την Κωνσταντινούπολη, στις 4 Νοεμβρίου του 1254, σε ηλικία 72 ετών, αφήνει την τελευταία πνοή του, επάνω στο δρόμο για το όνειρο, επάνω στο δρόμο για το καθήκον, την Πίστη του Θεού, το Χρέος για την Πατρίδα, την Αγάπη για το λαό…Το τίμιο σώμα του ευσεβεστάτου, δίκαιου, γενναίου και ελεήμονος βασιλέα, ενταφιάστηκε σε ένα Μοναστήρι που είχε κτίσει ο ίδιος και το είχε ονομάσει Σώσανδρα, ενώ αργότερα δια θαυμαστής αποκαλύψεως ο ίδιος ο Ιωάννης, ζήτησε να μετακομισθεί το λείψανό του στη Μαγνησία (της Μικράς Ασίας). Όταν όμως πήγαν να ανοίξουν τον τάφο για να εκτελέσουν τη μετακομιδή, αντί να βγει η γνωστή δυσωδία, μια γλυκιά ευδία απλώθηκε τριγύρω, σαν να είχε ανθίσει απότομα κήπος αρωματικός! Αλλά δεν ήταν μονάχα αυτό.
Ο νεκρός φαινόταν σαν να κάθεται επί βασιλικού θρόνου, χωρίς να έχει καμιά μελανότητα, καμιά δυσωδία, κανένα απολύτως σημείο που να φανέρωνε πως ήταν νεκρός!!!
ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ήταν μέσα στον τάφο και το χρώμα του σώματός του ήταν όπως κάθε φυσιολογικού εν ζωή ανθρώπου!
Έμοιαζε πραγματικά σαν ένας ολοζώντανος, αλλά ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ!!! Και μάλιστα και αυτά ακόμη τα ρούχα του επίσης είχαν διατηρηθεί επί επτά χρόνια αδιάφθορα και έμοιαζαν σαν να είχαν μόλις ραφθεί!!! Γιατί έτσι αντιδοξάζει ο Θεός εκείνους που Τον δοξάζουν στη γη!
Μάλιστα από τότε το τίμιο λείψανο του Αγίου βασιλέως Ιωάννη Δούκα Βατάτζη του Ελεήμονος έδωσε πάμπολλα θαύματα, γιατρεύοντας θαυματουργικά Χάρητι Θεού ασθένειες, διώκοντας δαίμονες και θεραπεύοντας ένα σωρό πάθη, με την κατοικούσα εν αυτώ Χάρη του Αγίου Πνεύματος!Αναφέρεται -όπως σημειώνεται σε ημερολόγιο που εξέδωσε το 2001 η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου- ότι μέχρι το 1922 “η μνήμη του αυτοκράτορα Ιωάννου του Ελεήμονος ετιμάτο κάθε χρόνο στην εκκλησία της Μαγνησίας, την οποία έκτισε ο ίδιος και στην οποία βρήκε την τελευταία ανάπαυσή του, καθώς και στο Νυμφαίον, την αγαπημένη του κατοικία” (Οστρογκόρσκυ).Όμως τι απέγινε ο Ναός εκείνος;Τι απέγινε το άφθαρτο λείψανο του “Μαρμαρωμένου Βασιλιά”;Τι σχέση έχει με το “θρύλο” και ποια με τις προφητείες για ανάκτηση της Πόλης, που τόσο και ο ίδιος είχε πασχίσει;

Πηγή: Το Ιστολόγιο, Οίμος-Αθήνα
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥ:ΕΡΧΕΤΑΙ....ΤΗΝ ΑΚΟΥΩ.....ΦΩΝΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΗΜΠΟΡΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ....ΙΚΕΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ......ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΘΑ ΑΝΑΓΕΝΗΘΕΙΣ ΠΡΟΣ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΜΕΓΣΑΛΟΧΑΡΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ...ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!