Σελίδες

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΕΚΛΟΓΕΣ

Πρόωρες εκλογές εξαγγέλει ο Παπανδρέου
Ώρα μηδέν για οικονομία-εκλογές με τον Γιώργο Παπανδρέου να εξαγγέλει πρόωρες εθνικές εκλογές μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και σχέδια συγκυβέρνησης έτοιμα στο τραπέζι.
Το σενάριο της ελεγχόμενης χρεoκοπίας, τα νέα δύσκολα μέτρα και μια πιθανή αποδοκιμασία της κυβέρνησης στις δημοτικές εκλογές φέρνουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι έτοιμος να εξαγγείλει άμεσα ή έμμεσα πρόωρες εκλογές με ένα καλό και ένα κακό σενάριο στο τραπέζι.
Το καλό σενάριο είναι να αρχίσει να διαφαίνεται ελπίδα επιστροφής στις αγορές. Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει σ’ αυτή την περίπτωση να δημιουργήσει μια επικοινωνιακή ευφορία, συνδυασμένη με την ελπίδα ότι η πολιτική του μνημονίου αποδίδει. Σε ένα τέτοιο σκηνικό, στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι αν πάνε σε πρόωρες εθνικές εκλογές μέχρι τον Μάρτιο, με λίστα, μπορούν να κερδίσουν με μικρότερη αυτοδυναμία, αλλά ικανή να τους εξασφαλίσει άλλο λίγο χρόνο στην εξουσία.
Το κακό σενάριο είναι μια ισχυρή αποδοκιμασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010, να συνεχιστεί η βαθειά ύφεση και να αρχίσει να κυριαρχεί η προοπτική της επικείμενη χρεoκοπίας. Σ’ αυτή την περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου θα ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής για να εφαρμόσει μια πολιιτική λιτότητας, την οποία θα ονομάσει «εθνικά υπεύθυνη», γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δύσκολα θα μπορέσει να εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός.
Οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν την άνοιξη 2011, επειδή ακόμη δεν θα έχει περάσει αρκετός καιρός από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές και η ΝΔ θα είναι δύσκολο να καλύψει τις 11 εκατοστιαίες μονάδες που τη χωρίζουν από το ΠΑΣΟΚ. Το σενάριο της συγκυβέρνησης είναι μέσα στο σχεδιασμό Παπανδρέου.
Για συγκυβέρνηση, ο Παπανδρέου θα προτιμούσε να του φτάνει ο Φώτης Κουβέλης με τη Δημοκρατική Αριστερά, αν μπει στη Βουλή, ή οι Οικολόγοι, αλλά ξέρει ότι αυτό είναι μάλλον απίθανο. Είναι έτοιμος ακόμη και για συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ και τη Ντόρα Μπακογιάννη, αν βεβαίως μπει το κόμμα της στη Βουλή. Θα ήθελε, ακόμη καλύτερα, ένα «μεγάλο συνασπισμό» των δυο μεγάλων κομμάτων, ξέρει όμως ότι ο Σαμαράς δεν θα θελήσει να κάψει έτσι εύκολα τη δική του ευκαιρία. Άλλωστε, η στάση του Παπανδρέου με τις εξεταστικές για όλους και για όλα δίνει στον Σαμαρά ένα τέλειο άλλοθι για να αρνηθεί τη συγκυβέρνση.
Οι πρόωρες εκλογές κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από τη νίκη και το εύρος της επικράτησης του Γιάννη Δημαρά στην Περιφέρεια Αττικής. Ευρεία επικράτηση του, κατά πολλούς, λαϊκιστή, αλλά δημοφιλή Δημαρά θα σημάνει το καμπανάκι των πρόωρων εκλογών.
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα γνωρίζει το βράδυ της Κυριακής 7 Νοεμβρίου πόσος χρόνος πρωθυπουργικής θητείας του απομένει. Θα συνειδητοποιήσει κάτι που υποψιάζεται: Ότι για να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές πρέπει να τις προκηρύξει άμεσα, δηλαδή το αργότερο ως τον Ιανουάριο του 2011. Εάν περάσει ο Ιανουάριος του 2011 και αποφασίσει να μην πάει σε εκλογές, θα έχει ήδη μπει στη διαδικασία να προετοιμάζει το έδαφος της διαδοχής του. Μετά τον Ιανουάριο του 2011 -κι όποτε κι αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές-, αυτές θα γίνουν με αρχηγό ΠΑΣΟΚ κάποιον που δεν θα φέρει το όνομα Παπανδρέου.
Η πραγματικότητα είναι οτι ουδέποτε στο παρελθόν εξήχθησαν αξιόπιστα συμπεράσματα από δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Κι αυτό, διότι υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες από περιοχή σε περιοχή. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται όμως έτοιμος να εξαγγείλει πρόωρες εκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μάλλον απλά η αφορμή.


Πηγή: http://www.fimes.gr/2010/10/proores-ekloges-2011/#ixzz13sYUReI7